© A Boldog Születésért
 Alapítvány
 
 Design: WEBműHELY

Az Alapítvány székhelye: a Főv. Önk. Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet, Szülészeti- Nőgyógyászati Osztály

Az Alapítvány székhelye: Budapest 1096. Nagyvárad tér 1.

A Boldog Születésért Alapítvány segíti egy szakértő egészségügyi dolgozókból álló csapat munkáját.
Az Alapítvány működése színhelyéül a Főv. Önk. Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet, Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályát választotta, ahol céljai megvalósítását ideális körülmények között teheti.


Az alábbiakban bemutatjuk a Főv. Önk. Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Szülészeti- Nőgyógyászati Osztályát.

 

Főv. Önk. Egyesített Szent István és Szent László Kórház-
Rendelőintézet, Szülészeti- Nőgyógyászati Osztály

Szülészeti ellátás

2009-ben az osztályon, több, mint 3100 szülés volt. A szülések száma évről évre emelkedik, ennek mértéke jóval meghaladja az országos emelkedés mértékét. A császármetszések aránya 2009-ben 22% volt.

A szülészeti osztály 24 órás "rooming in" rendszerben működik.

A szoptatás támogatásának elismeréseként az osztály - az országban kilencedikként, Budapesten jelenleg is egyedül - elnyerte a "Baba-barát" címet, amelyet az UNICEF magyarországi szervezete ítél oda az arra érdemes intézményeknek. A cím viselésére azóta is folyamatosan jogosultak. Céljuk a családközpontú szülészeti ellátás továbbfejlesztése. Ennek jegyében az együttszülések száma (90% fölött), amelyre egész évben folyamatosan működő, az osztály által szervezett felkészítésen oktatják a leendő édesanyákat és édesapákat. A felkészítést az osztály orvosai, szülésznői, pszichológusa, gyógytornásza tartják.

Az alternatív szülészet módszereit is kiterjedten alkalmazzák: rendelkeznek a vízben vajúdáshoz és szüléshez alkalmas medencés vajúdóval. A vertikális szülés módszereit is alkalmazzák a szülőnők kívánságának megfelelően, szülőszék használatával. Modern szülőágyuk segítségével a szülési pozíciókat a szülőágyon a szülőnő igényei szerint is sokoldalúan változtathatják.

A szülésre történő felkészülés időszakában

Szüléskor

Szülés után

Szoptatási ambulancia

A születések és a császármetszések számának alakulása az utóbbi években